Badem torta

by | 26 Oktobra, 2013

badem-torta

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mljevenih badema
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • rendana kora od jedne narandže
  • 1 kašika kakaoa

Za fil:

  • 200 g bijele čokolade
  • 3 žumanjka
  • 100 g sjeckanih badema
  • 5 dl slatke pavlake
  • 10 g želatina u prahu

Za dekoraciju:

  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g crne čokolade

Priprema:

Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa s 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanaca te dodati mljevene bademe, kakao i rendanu koru narandže i polako promiješati.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC oko 25 min. dok ne porumeni.

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke i 1 dl slatke pavlake pa kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada smjesa od žumanjaka počne da se zgušnjava, skloniti je s pare, dodati otopljenu bijelu čokoladu i izmiješati.
3. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Potom dodati u ohlađenu smjesu od žumanjaka i miješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri te dodati u fil i promiješati. Na kraju dodati sjeckane bademe i sve zajedno promiješati varjačom.

Finalni postupak:
Preko kore u kalupu sipati pripremljeni fil i ostaviti da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji crnom i bijelom čokoladom.

Izvor:lepotaizdravlje.rs/posaljirecept