
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Šerpe i lonci
Sastojci:
– 1 pakovanje tankih kora za pitu
– 1 kg kiselih jabuka
– 300 g sjeckanih oraha
– 500 g šećera
– 1 l vode
– 1 limun
– 1 kašika cimeta
– 1 dl ulja
Priprema:
1. Odgovarajuću tepsiju nauljiti pa na dno, jednu na drugu, redati tri kore za pitu, te svaku poprskati s malo ulja.
2. Preko treće nauljene kore posuti malo rendanih jabuka i sjeckanih oraha.
3. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
4. Filovanu baklavu isjeći na kocke i peći u rerni zagrejanoj na 220° C 30 minuta.
5. Za to vrijeme, prokuhati vodu i šećer s cimetom i kolutovima limuna.
6. Izvaditi baklavu iz rerne, pa vruću preliti hladnim sirupom. Odozgo pritisnuti težim predmetom i ostaviti da se ohladi.
IZVOR: ŠERPE I LONCI