Baklava s makom

by | 8 Februara, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

½ kg kora za baklave
Fil
4 jajeta
200 ml jogurta
150 g šećera
1 vanilin-šećer
1 prašak za pecivo
200 ml ulja
250 g maka
150 ml mlijeka
Premazivanje kora
200 ml mlijeka
50 ml ulja
Sirup
200 g šećera
400 ml vode
1 llimun

Pripremа:

Sirup
1. Vodu i šećer kuhati toliko da se dobije rjeđi sirup.
2. Skloniti sa ringle i dodati sok od limuna. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Fil
Pjenasto umutiti jaja uz postepeno dodavanje šećera i vanilin-šećera.
1. Dodati jogurt i ulje uz neprestano mućenje.
2. Mljeveni mak i prašak za pecivo pomiješati pa dodati u umućena jaja i miješati dok se ne dobije homogena smjesa.
Finalni postupak
1. Veći pleh nauljiti, pa na dno položiti dvije kore za baklavu.
2. Premazati mješavinom mlijeka i ulja pa složiti drugu koru.
3. Preliti pripremljenim filom i razmazati.
4. Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti sa dvije kore, koje se ne premazuju filom.
5. Isjeći na kockice željene veličine i premazati sa malo ulja i mlijeka.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko dvadeset minuta tj. dok ne porumeni.
7. Baklavu izvaditi iz rerne i preliti hladnim sirupom, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
8. Poslužiti dobro ohlađeno, uz kafu ili po želji.

IZVOR: POŠALJI RECEPT