Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
4 zrele banane
100 ml soka od limuna
80 g putera
5 jaja
150 g šećera
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
3 ½ šolje* pšeničnog brašna
½ šolje sjeckanih oraha
½ šolje sjeckanih suhih šljiva
*šolja = ambalaža od k. pavlake
Priprema:
1. Banane ispasirati i preliti limunovim sokom. Brašno pomiješati sa kakaom, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Puter razgrijati i ostaviti da se malo prohladi.
2. Jaja pjenasto umutiti sa šećerom, dodati banane i uz neprestano mućenje dodati puter i preostale sastojke.
3. Sve sastojke dobro sjediniti da se dobije kompaktna smjesa.
4. Na kraju dodati sjeckane orahe i suhe šljive, promiješati i smjesu preručiti u kalup za hljeb, obložen papirom za pečenje.
5. Ravnomjerno rasporediti smjesu i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 30 minuta.
6. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi.
7. Zatim, izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetkastoj površini da se potpuno ohladi, pa poslužiti.
IZVOR: POŠALJI RECEPT