Banana kolač

by | 23 Juna, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 2 kašike kakaoa

Za preliv:

  • 2 dl vode
  • 100 g šećera

Za fil:

  • 3 pudinga od vanile
  • 1 l mlijeka + mlijeko za natapanje keksa
  • 9 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 1 kašika ekstrakta od banane
  • 200 g ”pti ber” keksa
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snjegom od belanaca.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Posebno pripremiti preliv: prokuvati vodu i šećer. Ohlađenu koru poprskati prelivom.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i nastaviti sa kuvanjem miješajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati margarin, ekstrat od banane i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti slojem u mlijeko natopljenog ”pti ber” keksa. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana