Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za preliv:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snjegom od belanaca.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Posebno pripremiti preliv: prokuvati vodu i šećer. Ohlađenu koru poprskati prelivom.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i nastaviti sa kuvanjem miješajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati margarin, ekstrat od banane i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti slojem u mlijeko natopljenog ”pti ber” keksa. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana