Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanjke sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanjaka, brašno, mljevene orahe i kakao. Polako promiješati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru poprečno presjeći napola.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od banane i gustinom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao puter te umutiti mikserom.
4. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu, a u drugi dio rendanu čokoladu.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati filom od otopljene čokolade i prekriti korom. Potom nanijeti fil od rendane čokolade i poravnati. Preliti glazurom od čokolade.
Izvor: Dobra hrana