Belgijski vafl

by | 7 Jula, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

paketić suhog kvasca
1/3 šolje toplog mlijeka
1 kašičica šećera
prstohvat soli
2 šolje brašna
3 jaja
po želji istopljena čokolada
voće po izboru
sladoled

Priprema: 

Umiješati kvasac, kašičicu šećera i toplo mlijeko (nikako ključalo) i ostaviti 15 minuta, da naraste kvasac. Dodati brašno i so i polako sve miješati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter, ulje i vaniliju i sve sjediniti.

Ostaviti tijesto pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat). Tek tada umijesiti šećer. Kašikom odvajati tijesto za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni.

Šećer će se karamelizovati i daće specijalni dodatni ukus. U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po sedam dana i odlični su kad se malo podgriju u rerni ili tosteru.

Na kraju vafle prelijte istopljenom čokoladom, komadićima šumskog voća na primjer i kuglom sladoleda.

IZVOR: POŠALJI RECEPT