Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 4 bjelanceta sa 8 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 4 kašike mljevenih oraha i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. U pravougaonom plehu na 200 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još jednu koru. Pečene kore presjeći napola da se dobiju četiri kore.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 3 kašike šećera i vanil-šećer te kuvhati dok ne proključa.
2. Preostalo mlijeko umutiti sa gustinom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno sjediniti žumanjke sa 5 kašika šećera i umutiti mikserom.
4. Odvojeno umutiti omekšao margarin i šećer u prahu.
5. Sjediniti ohlađeni fil od mlijeka sa umućenom smjesom od žumanjaka i smjesom sa margarinom te dobro izmiješati.
6. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela, u prvi dio dodati izlomljeni keks, u drugi rendanu bijelu čokoladu, a u treći pečene, mljevene lješnjake.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od keksa i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od lešnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od bijele čokolade i završiti četvrtom korom.
2. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana