Bijela kraljica

by | 23 Jula, 2013

bela-kraljica

Sastojci:
Za fil I:

  • 6 bjelanaca
  • 300 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 2 vanil-šećera

Za fil II:

  • 6 žumanjaka
  • 250 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 1 puding od vanile
  • 6 kašika brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 250 g putera
  • 2 kesice šlaga
  • 500 g malina

Priprema:

Fil I:

1. Mikserom umutiti bjelanca u čvrst snijeg, zatim dodati vanil-šećer i sirće, pa postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
2. Pravougaonu tepsiju prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i staviti u zagrijanu rernu da se peče 60 minuta na 170 ºC.

Fil II:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, vanil-šećer, šećer, puding od vanile i brašno, te umutiti mikserom.
2. Mlijeko staviti da se kuha, dodati umućenu masu i kuhati, miješajući sve vrijeme, dok se fil ne zgusne. Gotov fil ostaviti da se ohladi.
3. Puter pjenasto umutiti, sjediniti ga sa ohlađenim filom i dobro promiješati.

Finalni postupak:

1. Pečenu i ohlađenu koru premazati pripremljenim filom.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i ravnomjerno rasporediti po filu, a odgore poređati maline.

Izvor: Dobra hrana