Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Fil I:
1. Mikserom umutiti bjelanca u čvrst snijeg, zatim dodati vanil-šećer i sirće, pa postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
2. Pravougaonu tepsiju prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i staviti u zagrijanu rernu da se peče 60 minuta na 170 ºC.
Fil II:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, vanil-šećer, šećer, puding od vanile i brašno, te umutiti mikserom.
2. Mlijeko staviti da se kuha, dodati umućenu masu i kuhati, miješajući sve vrijeme, dok se fil ne zgusne. Gotov fil ostaviti da se ohladi.
3. Puter pjenasto umutiti, sjediniti ga sa ohlađenim filom i dobro promiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu i ohlađenu koru premazati pripremljenim filom.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i ravnomjerno rasporediti po filu, a odgore poređati maline.
Izvor: Dobra hrana