Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil I:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje.
2. Pred kraj sipati sirće. Mutiti još malo pa dodati griz i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 90 min. Pečenu koru vertikalno presjeći napola da bi se dobile dvije kore.
Fil:
1. U dubljoj posudi pjenasto umutiti 5 žumanjaka sa 5 kašika šećera.
2. Posebno umutiti preostalih 5 žumanjaka sa 5 kašike šećera, 5 kašika brašna i 2 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da se kuha. U ključalo mlijeko sipati pripremljenu smjesu od žumanjaka i brašna te kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Sjediniti ohlađeni fil sa umućenom masom od žumanjaka i šećera. Dodati margarin i puter te umutiti mikserom. Na kraju dodati mljevene lješnjake i izmiješati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati 1/2 fila, a zatim rasporediti 1/3 šlaga. Preklopiti drugom korom te rasporediti preostali fil. Potom cijelu tortu premazati preostalim šlagom i dekorisati po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept