Bijela torta

by | 21 Novembra, 2013

bela-torta

Sastojci:

Za koru:

  • 10 bjelanjaka
  • 500 g šećera u prahu
  • 2 kašike sirćeta
  • 4 kašike griza

Za fil I:

  • 10 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 7 dl mlijeka
  • 125 g putera
  • 125 g margarina
  • 100 g pečenih mljevenih lješnjaka

Ostali sastojci:

  • 5 dl slatke pavlake

Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje.
2. Pred kraj sipati sirće. Mutiti još malo pa dodati griz i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 90 min. Pečenu koru vertikalno presjeći napola da bi se dobile dvije kore.

Fil:
1. U dubljoj posudi pjenasto umutiti 5 žumanjaka sa 5 kašika šećera.
2. Posebno umutiti preostalih 5 žumanjaka sa 5 kašike šećera, 5 kašika brašna i 2 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da se kuha. U ključalo mlijeko sipati pripremljenu smjesu od žumanjaka i brašna te kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Sjediniti ohlađeni fil sa umućenom masom od žumanjaka i šećera. Dodati margarin i puter te umutiti mikserom. Na kraju dodati mljevene lješnjake i izmiješati.

Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati 1/2 fila, a zatim rasporediti 1/3 šlaga. Preklopiti drugom korom te rasporediti preostali fil. Potom cijelu tortu premazati preostalim šlagom i dekorisati po želji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept