Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Donosimo vam odličan recept za desert – Biskvit pita
Potrebno je:
– 1/2 kg tankih kora za pitu, 3 jajeta, 300 g šećera, 200 ml ulja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanil-šećera, 400 g zrelih banana, 400 g malina, sok od pola limuna, malo ulja za premazivanje, nekoliko malina i listića mente za dekoraciju.
Priprema:
– Kore prebrojati, obično ih je oko 15-16, pa odvojiti dvije po dvije, za 7-8 rolni. Jaja, šećer i vanil-šećer umutiti mikserom pjenasto, dodati ulje i mlijeko, a zatim i brašno s praškom za pecivo, i kratko miskerom umutiti kako bi se dobilo tečno tijesto.
– Banane po dužini isjeći napola pa na polukolutiće. Preliti ih limunovim sokom kako ne bi pocrnile.
– Prvu koru premazati tankim slojem tijesta. Otprilike je potrebno 3-4 kašike po kori. Staviti drugu koru odozgo pa i nju premazati. Posuti voćem. Zamotati rolnu. Ponoviti sa svake naredne dvije kore, dok se ne utroši sav materijal.
– Prije pečenja pite premazati uljem, pa peći oko 30 minuta na 180 do 200 °C ili dok pita ne poprimi zlatnu boju. Pečenu pitu pokriti debljom krpom. Kad se malo prohladi, isjeći, a pred služenje posuti šećerom u prahu i ukrasiti malinama i listićima mente.
Izvor i foto: Cooks and Bakes