Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil od vanile:
Za fil od čokolade:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Belanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, te dodati mljevene lešnike i kakao, pa lagano promiješati.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i staviti je da se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Fil od vanile:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, brašno, šećer i vanil-šećer sa 1 dl mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da se kuva.
2. Pripremljenu mješavinu sipati u ključalo mlijeko i miješati sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
Fil od čokolade:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer i čokoladu, te kuvati na pari kako bi se masa zgusnula a potom je ostaviti da se ohladi.
2. Puter pjenasto umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru presjeći poprečno na dva dijela kako bi se dobile tri kore.
2. Prvu koru premazati filom od vanile, zatim naneti fil od čokolade, te prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti, te završiti trećom korom.
3. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko treće kore.
Izvor: Dobra hrana