Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za tijesto:
Za nadjev od riže:
Za krem:
Za dekoraciju:
Način pripreme:
I. lzmiješajte sastojke za tijesto u posudu i sjedinite ih pomoću miksera ili ručno. Kad se tijesto oformi, napravite loptu od njega i stavite na providnu foliju. Spljoštite ga, uvijte i stavite u frižider da se stegne.
2. Za puding od riže na ringlu stavite šerpu s mlijekom, šećerom i rižom. Dodajte cijelu šipku vanile i krem šlag. Smjesu ostavite na tihoj vatri oko dvadesetak minuta dok so ne zgusne. S vremena na vrijeme promiješajte. Čim se riža skuha, odstranite stapić vanile i puding ostavite da se ohladi. Mikserom umutite jaja i dodajte ih pudingu od riže. Pažljivo ručno promiješajte.
3. Okruglu tepsiju fino podmažite. Razvucite ohlađeno tijesto, obilno ga posipajući brašnom sa svih strana. Prebacite ga na kalup, pritisnite i višak isjecite i odstranite nožem. Tijesto blago izbockajte viljuškom. Preko sipajte puding od riže i izravnajte. Flan pecite na temperaturi od 190 stepeni oko pola sata.
4. Za bavarski krem mikserom umutite krem šlag. Mango oljuštite i isjecite ga na komade. U tiganj stavite grudvu margarina i dodajte komade manga, đumbirov sirup, sećer i kurkum. Čim mango smekša, smjesu sipajte u blender i izmiksajte je. Želatin rastopite u vodi i ostavlte ga da smekša. U posudi izmiješajte pire od manga sa želatinom, zatim dodajte umućeni krem šlag, pažljivo promiješajte varjačom.
5. Bavarski krem premažlte preko osnove flana. Fino izravnajte. Flan ukraite komadićima manga i sjemenkama. Pospite kokosovim brašnom i rendanom čokoladom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen