Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati mješavinu šećera u prahu i vanil- šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati kokos i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega polovinu pripremljene smjese. Sušiti u zagrijanoj rerni na 150 ˚C 60 min. Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
4. Pečene kore uzdužno presjeći dva puta kako bi se dobilo ukupno 6 kora.
Fil:
1. Posebno sjediniti žumanjke i šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
2. Ohlađeni fil od čokolade sjediniti sa umućenim puterom, dodati malo ruma i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom.
Izvor: Dobra hrana