Bonti torta

by | 7 Aprila, 2013

Za kore:

  • 10 bjelanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g kokosa
  • 1 vanil-šećer

Za fil:

  • 10 žumanjaka
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 200 g čokolade
  • 250 g putera, rum

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati mješavinu šećera u prahu i vanil- šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati kokos i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega polovinu pripremljene smjese. Sušiti u zagrijanoj rerni na 150 ˚C 60 min. Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
4. Pečene kore uzdužno presjeći dva puta kako bi se dobilo ukupno 6 kora.

Fil:

1. Posebno sjediniti žumanjke i šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
2. Ohlađeni fil od čokolade sjediniti sa umućenim puterom, dodati malo ruma i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana