Božićni medenjaci

by | 25 Decembra, 2013

Bozicni-medenjaci

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike kakaoa
  • 200 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 4 kašike meda
  • 250 g stonog margarina
  • 2 jajeta

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 30 g stonog margarina
  • roza bombonice

Priprema:
1. U dubljoj posudi umutiti stoni margarin, šećer, vanil-šećer, med i jaja.
2. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo, cimet i kakao.
3. Mješavinu suhih sastojaka postepeno dodavati u smjesu od stonog margarina mijeseći rukama dok se ne dobije glatko tijesto.
4. Umješeno tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm, a zatim odgovarajućim modlama izvaditi željene oblike.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega medenjake. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C oko 15 min.
6. Posebno na pari otopiti čokoladu sa stonim margarinom. Otopljenom čokoladom premazati pečene medenjake i posuti ih roza bombonicama.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept