Brioši sa kremom

by | 6 Januara, 2016

briosi-sa-kremom

Sastojci:

Za tijesto:

250 g mekog brašna tip 400

1 kašika šećera

prstohvat soli

2 veća jajeta

10 g svježeg kvasca

40 ml mlake vode

125 g putera

Za fil:

300 g čokoladnog krema

60 g kandiranog voća

Za premazivanje: 1 jaje

Priprema:

1. U vanglu sipati brašno i so pa promiješati i napraviti udubljenje u sredini. Posebno pomiješati mlaku vodu sa šećerom i izmrvljenim kvascem, pa sipati u sredinu brašna. Dodati jaja i umijesiti tvrdo tijesto.

2. U tijesto postepeno dodavati malo-pomalo omekšalog putera i mijesiti rukom dok se ne dobije ljepljiva smjesa. Posuti je s malo brašna i pomoću plastične lopatice oblikovati jufku. Prekriti je suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.

3. Nadošlo tijesto preručiti na radnu površinu i pomoću oklagije malo istanjiti, pa nekoliko puta presaviti i vratiti u vanglicu. Prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.

4. Nakon toga tijesto istanjiti u pravougaonik, premazati kremom od čokolade i posuti sjeckanim kandiranim voćem. Urolati i isjeći na komade.

5. Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama pa u svaku staviti komad rolata. Ostaviti na toplom da nadođe oko 20 min. Premazati umućenim jajetom i peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok blago ne porumeni.

Izvor: Bakina kujna