Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za tijesto:
250 g mekog brašna tip 400
1 kašika šećera
prstohvat soli
2 veća jajeta
10 g svježeg kvasca
40 ml mlake vode
125 g putera
Za fil:
300 g čokoladnog krema
60 g kandiranog voća
Za premazivanje: 1 jaje
Priprema:
1. U vanglu sipati brašno i so pa promiješati i napraviti udubljenje u sredini. Posebno pomiješati mlaku vodu sa šećerom i izmrvljenim kvascem, pa sipati u sredinu brašna. Dodati jaja i umijesiti tvrdo tijesto.
2. U tijesto postepeno dodavati malo-pomalo omekšalog putera i mijesiti rukom dok se ne dobije ljepljiva smjesa. Posuti je s malo brašna i pomoću plastične lopatice oblikovati jufku. Prekriti je suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto preručiti na radnu površinu i pomoću oklagije malo istanjiti, pa nekoliko puta presaviti i vratiti u vanglicu. Prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
4. Nakon toga tijesto istanjiti u pravougaonik, premazati kremom od čokolade i posuti sjeckanim kandiranim voćem. Urolati i isjeći na komade.
5. Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama pa u svaku staviti komad rolata. Ostaviti na toplom da nadođe oko 20 min. Premazati umućenim jajetom i peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok blago ne porumeni.
Izvor: Bakina kujna