Brownie s avokadom

by | 25 Juna, 2020

Bezglutenska poslastica koju morate isprobati!

Sastojci:

1 veliki avokado, oguljen i nasjeckan na kockice
2 velika jaja
50 g šećera
60 ml javorovog sirupa
3 kašike maslaca
1 kašičica ekstrakta vanilije
40 g kakaa u prahu
50 g bademovog brašna
1 kašičica instant kafe
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
80 g tamne čokolade

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a u pleh stavite papir za pečenje i po želji ga dodatno zamastite ili koristite ulje u spreju. Neka papir bude nešto veći od pleha kako biste njime obložili i rubove!

U blender stavite avokado, jaja, šećer, javorov sirup, malslac i ekstrakt vanilije i blendajte sve dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Potom dodajte kakao, bademovo brašno, instant kafu, sodu sodu bikarbonu i so. Miješajte dok ponovno ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte 40 g čokolade, nasjeckane ili čokoladnih pahuljica u blender i nekoliko puta pulsiraj tako da se grubo sjedine s ostatkom smjese.

Dobijeno tijesto stavite u pripremljeni pleh za pečenje i glatko poravnajte vrh. Ostatak čokoladnih pahuljica pospite preko tijesta.

Pecite 25 do 30 minuta ili sve dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe uglavnom čista, uz možda pokoju mrvicu. Ostavite brownies pola sata u posudi za pečenje, a potom ih izvadite i pričekajte da se potpuno ohlade.

Izvor: gastro.24sata.hr  Foto: Pexels