Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Bezglutenska poslastica koju morate isprobati!
Sastojci:
1 veliki avokado, oguljen i nasjeckan na kockice
2 velika jaja
50 g šećera
60 ml javorovog sirupa
3 kašike maslaca
1 kašičica ekstrakta vanilije
40 g kakaa u prahu
50 g bademovog brašna
1 kašičica instant kafe
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
80 g tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni, a u pleh stavite papir za pečenje i po želji ga dodatno zamastite ili koristite ulje u spreju. Neka papir bude nešto veći od pleha kako biste njime obložili i rubove!
U blender stavite avokado, jaja, šećer, javorov sirup, malslac i ekstrakt vanilije i blendajte sve dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Potom dodajte kakao, bademovo brašno, instant kafu, sodu sodu bikarbonu i so. Miješajte dok ponovno ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte 40 g čokolade, nasjeckane ili čokoladnih pahuljica u blender i nekoliko puta pulsiraj tako da se grubo sjedine s ostatkom smjese.
Dobijeno tijesto stavite u pripremljeni pleh za pečenje i glatko poravnajte vrh. Ostatak čokoladnih pahuljica pospite preko tijesta.
Pecite 25 do 30 minuta ili sve dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe uglavnom čista, uz možda pokoju mrvicu. Ostavite brownies pola sata u posudi za pečenje, a potom ih izvadite i pričekajte da se potpuno ohlade.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Pexels