Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za krofne:
– 2 jajeta
– 17 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 300 ml jogurta
– 100 ml ulja
– 4 kašike šećera
– 1 vanilin-šećer
Za dekoraciju:
– pekmez od kajsija
– 50 g šećera u prahu
Priprema:
Krofne:
1. Umutiti pjenasto jaja s jogurtom (može i kiselo mlijeko), a potom dodati ulje, šećer i vanilin-šećer. Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa lagano sastojke pevezati kuhačom da se dobije glatka smjesa (gušća nego za palačinke, mekša nego za uštipke).
2. Kalup za krofne premazati margarinom i posuti brašnom te pripremljenu smjesu sipati u kalup.
3. Peći u rerni na 200°C oko 20 minuta dok krofne ne dobiju lijepu, rumenu boju. Pečene krofne ostaviti u kalupu da se prohlade pa ih tek onda vaditi.
4. Na svaku krofnu staviti kašičicu pekmeza od kajsija i posuti šećerom u prahu.
IZVOR: TORTE I KOLAČI