Brza napolitanka

by | 12 Aprila, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g mljevenih čokoladnih napolitanki
  • 150 g putera
  • 80 g šećera u prahu
  • 2 dl mlijeka

Za fil:

  • 4 dl slatke pavlake
  • 250 g maskarpone sira
  • 200 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
  • 100 g mliječne čokolade
  • 10 g želatina u prahu

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 50 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Kora:

1. Puter pjenasto umutiti sa šećerom u prahu.
2. Mljevene čokoladne napolitanke natopiti mlijekom, a potom ih sjediniti sa umućenim puterom i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.

Fil:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Šlag od slatke pavlake umutiti sa maskarpone sirom. Dodati mljevene napolitanke od lješnjaka, rendanu mliječnu čokoladu, nabubreo želatin i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Dno okruglog kalupa obložiti smjesom za koru te preko sipati pripremljeni fil i poravnati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila. Na kraju tortu dekorisati otopljenom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana