Brza šlag torta

by | 22 Jula, 2013

Brza-slag-torta

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna

Za fil I:

  • 300 g krem šlaga od vanile
  • 3,5 dl kisele vode
  • 50 g šećera
  • 300 g mljevenog keksa
  • 100 g bijele čokolade

Za fil II:

  • 300 g krem šlaga od čokolade
  • 3,5 dl kisele vode
  • 50 g šećera
  • 200 g čokolade

Priprema:
Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanaca, dodati brašno, gustin i polako promiješati.
4. U okruglom kalupu na 200 ºC od pripremljene smjese ispeći koru.

Fil I:

1. Krem šlag od vanile umutiti sa hladnom kiselom vodom. Potom dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U umućeni šlag dodati mljeveni keks, rendanu bijelu čokoladu i polako promiješati.

Fil II:

1. Krem šlag od čokolade umutiti sa kiselom vodom, pa dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U šlag dodati rendanu mliječnu čokolade i promiješati.

Finalni postupak:

1. Koru premazati filom I, preko njega nanijeti fil II i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana