Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Kada nastupe hladni dani, naš odabir, kada je voće u pitanju postaju agrumi, a jedan od omiljenih definitivno su nam mandarine. Posebno nas oduševljavaju kao dio omiljenih deserta, pa smo danas za vas pripremili recept za preukusan kremasti cheesecake sa mandarinama.
Sastojci za biskvit:
Sastojci za fil:
Priprema: Pripremite kalup za cheesecake, premažite ga sa malo maslaca i pospite sa malo brašna pa odložite na stranu, a rernu uključite na 180 stepeni i ostavite da se zagrije. Jaja i šećer mutite dok ne dobijete svijetlo žutu tečnost. Zatim u nju polako umiješajte brašno, ulijte smjesu u kalup i stavite u rernu. Biskvit pecite oko 15 do 20 minuta. Kada bude zlatno žute boje, znaćete da je gotov. Kada se biskvit ohladi izvadite ga iz kalupa i presjecite po sredini, tako da dobijete dvije kore. Kalup operite i prosušite krpom. Mandarine ogulite, 4 mandarine odvojite na kriške, a od 4 preostale iscijedite sok.
Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. U drugoj posudi izmutite šećer i mascarpone sir. Smjesi dodajte sok od mandarine i još umutite. Zatim dodajte šlag i lagano izmiješajte da sve sjedinite. U kalup stavite jednu koru, premažite je filom od maskarponea i poredajte mandarine, a onda prekrijte gornjom korom. Kalup prekrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, da se kolač stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: @baketotheroots