Clafoutis s trešnjama – tradicionalna francuska poslastica

by | 8 Juna, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

600 g očišćenih tamnih trešanja (lionske rane/doktorke)
4 jajeta
100 g šećera
240 ml mlijeka
100 g brašna
prstohvat soli
½ kašičice ekstrakta vanilije
1 kašičica tamnog ruma
30 g otopljenog putera
I još
šećer u prahu

Priprema:
1. Vatrostalnu posudu (20×28 cm) premazati puterom, obložiti papirom za pečenje i posuti sa oko dvije kašike šećera.
2. U jednom sloju poredati očišćene trešnje, pa ostaviti sa strane.
3. Jaja pjenasto umutiti, pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se kristali šećera ne rastope. Dodati brašno i promiješati.
4. Zatim, dodati mlijeko, ekstrakt vanilije i rum pa sve dobro umutiti.
5. Na kraju, dodati puter i miješati dok se sastojci ne povežu. (Tijesto će podsjećati na ono za palačinke).
6. Pripremljenu smjesu ravnomjerno sipati preko poredanih trešanja.
7. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 45 minuta tj. dok tijesto ne nadođe i poprimi zlatnobraon boju.
8. Isključiti rernu i ostaviti kolač da se postepeno ohladi i blago splasne. Zatim, izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
9. Prije serviranja kolač posuti šećerom u prahu i servirati.

Savjet: Kolač se može servirati i topao ali je mnogo ukusniji kada se prohladi. Clafoutis se najčešće priprema sa tamnim trešnjama, mada se može pripremati i sa višnjama, kajsijama ili borovnicama.

IZVOR: POŠALJI RECEPT