Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Umutiti puter sa 50 g šećera u prahu, a zatim dodavati jedan po jedan žumanjaka i otopljenu čokoladu neprekidno muteći.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa preostalim šećerom pa dodati u smjesu od žumanjaka. Na kraju dodati mješavinu brašna i praška za pecivo te polako promiješati varjačom. Od pripremljene smjese u okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno presjeći napola.
Fil:
1. U šerpi sjediniti mlijeko, šećer i gustin pa dobro izmiješati. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
2. U topao fil dodati nabubreli želatin. Zatim dodati kokosov liker, kokos i polako promiješati.
3. Kada smjesa počne da se steže, dodati polovinu šlaga od slatke pavlake i polako promiješati.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati filom i preklopiti drugom korom. Premazati preostalim šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana