Čoko koko torta

by | 2 Marta, 2013

Za koru:

  • 5 jaja
  • 125 g putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 120 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 g čokolade

Za fil:

  • 6,5 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 30 g gustina
  • 10 g želatina u prahu
  • 200 g kokosa
  • 1 dl likera od kokosa
  • 8 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Umutiti puter sa 50 g šećera u prahu, a zatim dodavati jedan po jedan žumanjaka i otopljenu čokoladu neprekidno muteći.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa preostalim šećerom pa dodati u smjesu od žumanjaka. Na kraju dodati mješavinu brašna i praška za pecivo te polako promiješati varjačom. Od pripremljene smjese u okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno presjeći napola.

Fil:

1. U šerpi sjediniti mlijeko, šećer i gustin pa dobro izmiješati. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
2. U topao fil dodati nabubreli želatin. Zatim dodati kokosov liker, kokos i polako promiješati.
3. Kada smjesa počne da se steže, dodati polovinu šlaga od slatke pavlake i polako promiješati.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati filom i preklopiti drugom korom. Premazati preostalim šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana