Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za palačinke:
– 220 g brašna
– 75 g kakaoa
– 2 kašike šećera
– 400 ml kisele vode
– 2 kašike rastopljenog maslaca
– 2 jajeta
Za fil:
– 250 ml slatke pavlake
– 300 g šumskog voća
Za preliv:
– 200 slatke pavlake
– 200 g crne čokolade
Priprema:
Palačinke:
1. U dubljoj posudi izmiješati brašno, kakao i šećer. Postepeno sipati kiselu vodu i miješati da se dobije fina smjesa bez grudvica.
2. Ulupati jaja viljuškom i dodati u smjesu, kao i dvije kašike rastopljenog maslaca.
3. Zagrijati malo maslaca i ispeći palačinke na klasičan način. Od ove mjere može se ispeći oko 10 palačinki.
Fil:
Umutiti slatku pavlaku u šlag i filovati ohlađene palačinke. Preko fila rasporediti šumsko voće i sve zamotati u rolat.
Preliv:
1. Zagrijati slatku pavlaku i čim provri, pomjeriti s ringle, pa dodati čokoladu izlomljenu na kockice i miješati da se fino rastopi.
2. Palačinke preliti toplim umakom i odmah servirati.