Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Danas smo za vas pripremili recept za pravi jesenji desert. Neobična kombinacija crne čokolade i naranče zasigurno će vam se dopasti. Sve što vam je potrebno za…
Tijesto:
Fil:
Priprema: Rernu zagrijte na 160ºC. U blender stavite bademe, kakao prah, šećer i so i kratko izmiješajte. Dodajte kokosovo ulje pa opet miješajte. Zatim dodajte vodu i provjerite da li je smjesa dovoljno vlažna i ljepljiva da se može oblikovati. Ako se smjesa mrvi i suha je, dodajte još kašiku vode. Smjesu stavite na čistu površinu pa izvaljajte rukama. U kalup za tart rasporedite trećinu smjese na dno i lagano pritisnite prstima. Ostatak smjese stavite na rubove i pritisnite prstima. Formiranu koru za tart stavite u frižider na 20 minuta, a za to vrijeme napravite fil. Najprije izvadite tofu iz pakovanja i umotajte ga u nekoliko slojeva kuhinjskog ubrusa, te ostavite 5-10 minuta dok papir ne pokupi svu vlagu. U blenderu izmiješajte tofu, kakao, topljenu čokoladu, javorov sirup, sok od naranče, koru od naranče, ekstrakt vanile i so. Miješajte dok ne dobijete kremu bez grudvica. Koru izvadite iz frižidera i stavite u rernu na 30 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi u kalupu. Prelijte filom i pospite rendanom narančinom korom. Stavite u frižider barem sat vremena prije posluživanja.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock