Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Ukoliko još niste odabrali idealnu poslasticu po svom ukusu, donosimo vam recept za preukusnu čokoladnu tortu, sa narandžom. Kombinacija ova dva ukusa već na prvu pomisao asocira na zimu i praznike, pa je sada idealno vrijeme da svoje ukućane iznenadite malim čokoladnim iznenađenjem.
Sve što vam je potrebno je…
Za biskvit:
400g pirea od narandže
6 jaja
200g brašna
200g šećera
Kesica vanilin šećera
2 kašičice praška za pecivo
40g kakaa
Za fil:
250g tamne čokolade
250g šlaga
Priprema: Cijele narandže stavite u vodu i kuhajte ih oko sat i 15 minuta. Vodu promijenite nakon pola sata, kako biste uklonili gorčinu koju su pustile. Rernu zagrijte na 180 stepeni i pripremite okrugli kalup za tortu. Kalup postavite pek papirom, koji ćete uz ivicu kalupa premazati uljem i posuti brašnom. Kada skuhate narandže ostavite ih da se ohlade. U posudi mikserom izmutite jaja, šećer i brašno. Narandže prepolovite i izvadite sredinu od koje ćete štapnim mikserom napraviti pire. Pire od narandže dodajte smjesi jaja, brašna i šećera. Dobro sjedinite sve sastojke u glatku smjesu i prebacite je u kalup. Zapecite biskvit u rerni 40 minuta. Dok se biskvit peče, napravite čokoladni fil. Umutite šlag i dodajte mu na pari istopljenu čokoladu. Fil prelijte preko torte i ostavite je u frižideru oko 6 sati da se stegne. Tortu ukrasite kolutovima narandže.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages