Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Ova ukusna i sočna torta s kestenom prelivena čokoladom topi se u ustima, a što je najzanimljivije u nju nije potrebno dodavati šećer.
SASTOJCI:
225 grama tamne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 grama maslaca
2 kocke zamrznutog kesten pirea
2 kašike ruma
PRELIV OD ČOKOLADE:
100 grama tamne čokolade
250 mililitara mlijeka za šlag
nekoliko kapi ekstrakta od vanile
PRIPREMA:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
2. Odvojite žumance od bjelanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli istucite bjelanca u snijeg (šne). U drugoj posudi izmiksajte žumanca, kesten pire i maslac.
3. U smjesu lagano dodajte polovinu šnea, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte, te u smjesu dodajte i ostatak šnea.
4. Kalup za tortu premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje, te smjesu prelijte u kalup.
Pustite tortu da se peče 40 do 60 minuta.
Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako bi provjerili je li torta pečena vodite računa da čačkalica ne smije izaći čista.
Tortu izvadite iz kalupa te je pustite da se hladi, a vi se bacite na pripremanje preliva od čokolade čije uputstvo smo vam naveli gore.