Čokoladna kesten rapsodija

by | 30 Oktobra, 2016

Ova ukusna i sočna torta s kestenom prelivena čokoladom topi se u ustima, a što je najzanimljivije u nju nije potrebno dodavati šećer.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

SASTOJCI:

225 grama tamne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 grama maslaca
2 kocke zamrznutog kesten pirea
2 kašike ruma

PRELIV OD ČOKOLADE: 

100 grama tamne čokolade
250 mililitara mlijeka za šlag
nekoliko kapi ekstrakta od vanile

PRIPREMA:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

2. Odvojite žumance od bjelanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli istucite bjelanca u snijeg (šne). U drugoj posudi izmiksajte žumanca, kesten pire i maslac.

3. U smjesu lagano dodajte polovinu šnea, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte, te u smjesu dodajte i ostatak šnea.

4. Kalup za tortu premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje, te smjesu prelijte u kalup.

Pustite tortu da se peče 40 do 60 minuta.

Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako bi provjerili je li torta pečena vodite računa da čačkalica ne smije izaći čista.

Tortu izvadite iz kalupa te je pustite da se hladi, a vi se bacite na pripremanje preliva od čokolade čije uputstvo smo vam naveli gore.

http://www.lepotaizdravlje.rs/lifestyle/recepti/vreme-je-za-cokoladnu-kesten-rapsodiju-koja-ce-oduseviti-vasa-cula/