Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca sa malo soli umutiti u čvrst šlag. Zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Umiješati ulje, jogurt i mješavinu brašna, praška za pecivo, kakaoa i cimeta pa promiješati.
3. Smjesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 160 ºC dok tijesto ne porumeni.
4. Pečenu koru natopiti čokoladnim mlijekom a zatim je uzdužno presjeći napola.
Fil I:
1. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom i kuhati na pari dok šećer ne otopi.
2. Dodati mlijeko i mlijeko u prahu i nastaviti sa kuhanjem na pari dok se ne zgusne. Potom dodati čokoladu u prahu i promiješati.
3. U ohlađeni fil dodati puter, mljevene lješnjake, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.
Fil II:
1. Umutiti slatku pavlaku, šlag fiks i kiselu pavlaku u šlag.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila I a potom nanijeti polovinu fila II i preklopiti drugom korom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana