Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Bkelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme. Na kraju dodati brašno i orahe, te polako promiješati varjačom.
2. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu, poravnati je kašikom, pa peći 20 minuta na 180 °C.
3. Pečenu koru odvojiti od papira i isjeći je na 4 trake jednake dužine.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke i šećer te kuhati na pari miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu, pa nastaviti sa miješanjem dok se čokolada ne otopi.
2. Gotov fil ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti puter i vanil šećer, te dodati u fil i promiješati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađen šnit presjeći po dužini dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika.
3. Spojiti dva trouglasta dijela tako da se dobije izgled piramide.
4. Piramidu premazati ostatkom fila i utisnuti sjeckane orahe. Čokoladu otopiti na malo ulja pa preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana