
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i sirće muteći se vrijeme.
2. Od pripremljene smjese u zagrijanoj rerni na 170 ºC ispeći koru.
Fil:
1. Sjediniti 2 dl mlijeka, žumanjke, puding od čokolade, gustin i šećer te dobro izmiješati.
2. Preostalo mlijeko ostaviti da proključa. Potom u njega sipati pripremljenu smjesu i kuhati dok se ne zgusne.
3. Pred kraj kuhanja dodati 100 g čokolade za kuhanje i mliječnu čokoladu pa je uz neprestano miješanje otopiti.
4. U ohlađenu smjesu dodati margarin i izmiksanu bananu te umutiti mikserom.
5. Zatim dodati šlag od slatke pavlake, nabubreo želatin i promiješati.
6. Pečenu koru vratiti u kalup i preko nje sipati polovinu fila, zatim ukrug poslagati banane u komadu i preliti ih preostalim filom.
7. Ohlađenu tortu preliti glazurom od preostale čokolade.
Izvor: Dobra hrana