Čokoladna torta

by | 28 Marta, 2013

Za koru:

  • 5 bjelanaca
  • 150 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Za fil:

  • 5 žumanjaka
  • 1 l ij
  • 3 pudinga od čokolade
  • 3 ravne kašike gustina
  • 3 kašike šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g mliječne čokolade
  • 3 dl slatke pavlake
  • 100 g margarina
  • 1 kg banana
  • 10 g želatina u prahu

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i sirće muteći se vrijeme.
2. Od pripremljene smjese u zagrijanoj rerni na 170 ºC ispeći koru.

Fil:

1. Sjediniti 2 dl mlijeka, žumanjke, puding od čokolade, gustin i šećer te dobro izmiješati.
2. Preostalo mlijeko ostaviti da proključa. Potom u njega sipati pripremljenu smjesu i kuhati dok se ne zgusne.
3. Pred kraj kuhanja dodati 100 g čokolade za kuhanje i mliječnu čokoladu pa je uz neprestano miješanje otopiti.
4. U ohlađenu smjesu dodati margarin i izmiksanu bananu te umutiti mikserom.
5. Zatim dodati šlag od slatke pavlake, nabubreo želatin i promiješati.
6. Pečenu koru vratiti u kalup i preko nje sipati polovinu fila, zatim ukrug poslagati banane u komadu i preliti ih preostalim filom.
7. Ohlađenu tortu preliti glazurom od preostale čokolade.

Izvor: Dobra hrana