Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Danas se zasladite čokoladnim slatkišem bez brašna
Sastojci:
– 250 grama čokolade za kuhanje
– 150g putera
– 150g šećera
– 4 jajeta
– pola kašičice ekstrakta vanile
– 100g mljevenih badema.
Priprema
Zagrijati rernu na 180 stepeni i u pleh obložen papirom za pečenje stavite bademe. Pecite ih 5 do 7 minuta, dok ne dobiju boju. Pustiti da se ohlade, a zatim ih sameljite u blenderu.
Odvojite bjelanca od žumanjka u dvije posude, otopiti čokoladu i puter na pari. Ostavite po strani.
Umutiti žumanjke, ekstrakt vanile i pola mjere šećera mikserom i u tu smjesu ubaciti istopljenu čokoladu i mljeveni badem. Zatim umutite ostatak šećera i bjelanca u čvrsti snijeg te polako umiještati u čokoladnu smjesu, koju ćete prebaciti u pleh za pečenje i peći 45-50 minuta na 200 stepeni. Premazati čokoladom i ukrasiti sjeckanim bademima (po želji).
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock