Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Potrebno je
Za kore:
12 bjelanjaka
24 kašika šećera
21 kašika mljevenih badema
3 kašike brašna
Za fil:
12 žumanjaka
10 kašika šećera
8 kašika brašna
1 l mlijeka
250 g margarina
150 g šećera u prahu
100 g mljevenih badema
100 g sjeckanih badema
100 g čokolade za kuhanje
Za dekoraciju:
4 dl slatkog vrhnja
Priprema
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 bjelanjka u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano miješanje dodavati 8 kašika šećera.
2. Potom dodati 7 kašika mljevenih badema i 1 kašiku brašna pa polako promiješati.
3. U okrugali kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Koru peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanjnke i brašno te sipati u ključalo mlijeko. Fil kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati u ohlađen fil i umutiti mikserom.
4. Pripremljen fil podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati mljevene bademe, u drugi sjeckane bademe, a u treći otopljenu čokoladu te svaki fil posebno promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od mljevenih badema i prekriti drugom korom.
2. Zatim nanijeti fil od čokolade i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od sjeckanih badema.
3. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i njjime premazati tortu.