
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Donosimo vam recept da odličan desert: Čokoladne kugle
Potrebno je:
Za biskvit:
2 jajeta, 75 g šećera, 55 g brašna, 20 g kakaoa
Za čokoladni mus:
300 g crne čokolade, 150 g bjelanjaka, 50 g šećera, 375 g slatke umućene pavlake, 12,5 g želatina
Priprema:
Jaja najprije umutite sa šećerom, pa dodajte brašno i kakao. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C, šest minuta. Potom napravite čokoladni mus tako što ćete otopiti čokoladu na pari i umutiti bjelanjke sa šećerom. U umućene bjelanjke sipajte rastopljenu čokoladu, pomiješajte da se lijepo sjedini, dodajte otopljen želatin i umućenu slatku pavlaku. Formirajte kugle i prelijte glazurom od čokolade.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: Falkensteiner Hotels & Residences, www.falkensteiner.com