Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Donosimo vam recept za odličan desert. U pitanju su čokoladne ledene kocke.
Sastojci:
Za koru:
Za sirup:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa 2 kašike šećera.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
5. Posebno ušpinovati šećer i vodu da bi se dobio sirup za prelivanje kore. Mlaku koru preliti ohlađenim sirupom.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Puter pjenasto umutiti pa dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru rastopiti sa malo ulja i preliti fil. Ostaviti kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept