Čokoladne praline

by | 7 Maja, 2013

Sastojci:

  • 250 g crne čokolade za kuhanje
  • 150 g bijele čokolade
  • 80 g lješnjaka
  • 100 g margarina
  • 100 g kesten pirea
  • 2 kašike ruma
  • 6 kašika ulja
  • 100 g mljevenog keksa

Način pripreme:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 150 g izlomljene crne čokolade za kuhanje sa tri kašike ulja i zagrijavati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Na isti način rastopiti bijelu čokoladu sa preostalim uljem.
2. Polovinu silikonskih modlica pomoću četkice premazati otopljenom bijelom čokoladom, a drugu polovinu crnom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Posebno sjediniti kesten pire, 100 g otopljene crne čokolade, umućen margarin, mljeveni keks, rum i 40 g mljevenih lješnjaka. Sve sastojke dobro izmiješati.
4. Kada se čokolada u silikonskim modlicama stegne, izvaditi je iz frižidera. Preko čokolade nanijeti malo fila a zatim u svako udubljenje staviti po jedan lješnjak i prekriti filom. Poravnati i premazati preostalom otopljenom čokoladom. Vratiti u frižider da se stegne.
5. Stegnute praline pažljivo izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana