Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Način pripreme:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 150 g izlomljene crne čokolade za kuhanje sa tri kašike ulja i zagrijavati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Na isti način rastopiti bijelu čokoladu sa preostalim uljem.
2. Polovinu silikonskih modlica pomoću četkice premazati otopljenom bijelom čokoladom, a drugu polovinu crnom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Posebno sjediniti kesten pire, 100 g otopljene crne čokolade, umućen margarin, mljeveni keks, rum i 40 g mljevenih lješnjaka. Sve sastojke dobro izmiješati.
4. Kada se čokolada u silikonskim modlicama stegne, izvaditi je iz frižidera. Preko čokolade nanijeti malo fila a zatim u svako udubljenje staviti po jedan lješnjak i prekriti filom. Poravnati i premazati preostalom otopljenom čokoladom. Vratiti u frižider da se stegne.
5. Stegnute praline pažljivo izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana