Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
110 g omekšalog maslaca
100 g šećera
50 g smeđeg šećera
1 kašičca ekstrakta vanilije
2 velika jaja
120 g kiselog vrhnja
60 ml mlijeka
160 g brašna
50 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode
½ kašičice soli
100 g nasjeckane čokolade
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Duguljasti kalup za hljeb premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje.
Izmiksajte maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Dodajte jaja, vrhnje i mlijeko pa još kratko miksajte.
U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol. Sjedinite obje smjese pa promiješajte špatulom ili drvenom kuhačom. Na kraju dodajte i komadiće čokolade pa pažljivo promiješajte.
Prelijte smjesu u kalup i pecite 55-65 minuta, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista. Pričekajte da se malo ohladi prije no što hljeb izvadite iz kalupa te da se ohladi u potpunosti prije sječenja.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliverr/Getty Images