
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. U zdjeli penasto umutiti jaja, maslac i šećer, te dodati istopljenu čokoladu, orahe, oraščić i mlijeko.
2. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i dodati u pripremljenu smjesu.
3. Pleh prekriti papirom pa sipati smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 °C.
4. Pečenu koru ohladiti i prerezati po dužini na pola kako bi se dobile dvije jednake kriške.
Fil:
1. Puding skhvati u pola litre mlijeka prema uputstvu sa kesice i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, vanil-šećerom i umešati u ohlađen puding.
3. Prvu koru premazati pripremljenom kremom, prekriti drugom korom, a na nju nanijeti umućeni šlag i oblikovati ga u polukrug. Pripremljenu šnitu staviti u zamrzivač da se stvrdne.
4. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko ohlađene šnite.
Izvor: Dobra hrana