![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tamni fil:
Za svijetli fil:
Za preliv od malina:
Priprema:
Tamni fil:
1. Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja.
2. Čokoladu za kuhanje izlomiti, a zatim je preliti toplom slatkom pavlakom i miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi, a potom mikserom umutiti u finu kremastu smjesu.
Svijetli fil:
Svijetli fil pripremiti na isti način kao i tamni, ali u ohlađenu mješavinu slatke pavlake i bijele čokolade dodati krem fiks i dobro umutiti mikserom.
Preliv od malina:
1. Maline izmiksati i ispasirati.
2. Sjediniti ispasirane maline sa šećerom, vodom, gustinom i likerom od malina. Zatim kratko prokuhati da bi se dobio gušći sirup.
Finalni postupak:
1. Uzeti četiri staklene čaše pa u njih naizmjenično sipati tamni i svijetli fil.
2. Preko čokoladnih filova sipati malo pripremljenog sirupa od malina. Dekorisati po želji i ostaviti u frižideru da se ohladi.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept