Čokoladni mus

by | 30 Decembra, 2013

Clipboard029

Sastojci:
Za tamni fil:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za svijetli fil:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 150 g bijele čokolade
  • 1 krem fiks

Za preliv od malina:

  • 150 g malina
  • 2 kašike šećera
  • 1 dl vode
  • 1 kašičica gustina
  • 1 kašika likera od malina

Priprema:

Tamni fil:
1. Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja.
2. Čokoladu za kuhanje izlomiti, a zatim je preliti toplom slatkom pavlakom i miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi, a potom mikserom umutiti u finu kremastu smjesu.

Svijetli fil:
Svijetli fil pripremiti na isti način kao i tamni, ali u ohlađenu mješavinu slatke pavlake i bijele čokolade dodati krem fiks i dobro umutiti mikserom.

Preliv od malina:
1. Maline izmiksati i ispasirati.
2. Sjediniti ispasirane maline sa šećerom, vodom, gustinom i likerom od malina. Zatim kratko prokuhati da bi se dobio gušći sirup.

Finalni postupak:
1. Uzeti četiri staklene čaše pa u njih naizmjenično sipati tamni i svijetli fil.
2. Preko čokoladnih filova sipati malo pripremljenog sirupa od malina. Dekorisati po želji i ostaviti u frižideru da se ohladi.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept