Cornetti sfogliati ili kroasani

by | 12 Augusta, 2016
Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Potrebno je:
200 g maslaca
60 + 280 g mekog brašna
15 g svježeg kvasca
40 g šećera
5 g soli
100 ml mlijeka
1 jaje
1 žumance
za premazivanje
1 jaje
10 g šećera

Priprema:
1. Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša. Zamijesite ga sa 60 g brašna, tako da dobijete glatku smjesu bez grumenčića. Oblikujte pravougaonik debljine 2 cm kojem je duža stranica otprilike dvostruko duža od kraće. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru.
2. Prosijte brašno u zdjelu. Kvasac namrvite u mlako mlijeko. Jaje i žumance razmutite. Dodajte mlijeko s kvascem i jaja brašnu i miješajte mikserom dok ne dobijete elastično tijesto. Dodajte sad šećer i nastavite mijesiti dok ga tijesto ne upije skroz. Dodajte na kraju sol i opet mijesite dok tijesto ne upije i njega. Tijesto mora na kraju biti glatko i elastično. Stavite tijesto u čistu zdjelu i ostavite pokriveno u frižideru 8 do 10 sati, dok se ne utrostruči. Ovako dugo i sporo dizanje rezultiraće mirisnim tijestom bez okusa kvasca.
3. Kad se tijesto utrostručilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od 2 cm. Stavite na sredinu pripremljeni maslac, i omotajte ga tijestom sa svih strana.
4. Počnite s valjanjem tijesta (kao kod lisnatog tijesta): Razvaljajte tijesto u smjeru duže stranice pravougaonika.
5. Umotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga da odmori u frižideru pola sata, a zatim ponovite sve još jednom.
6. Nakon drugog razvijanja/savijanja ostavite tijesto u frižideru nekoliko sati. Razvaljajte ga ponovo na debljinu od 3 mm širine 30 cm.
7. Presijecite tijesto po dužini na dvije trake široke 15 cm.
8. Savijte trouglove počevši od osnovice prema vrhu. Pritisnite lagano prstom vrh trougla, savijte nekoliko puta osnovicu trougla, a onda dlanom zarolajte da se savije do kraja.
9. Složite oblikovane kroasane na plehove obložene papirom za pečenje i ostavite ih da se dižu nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Jednostavan test da vidite da li tijesto spremno za pečenje: pritisnite lagano kažiprstom – ako pod prstom ostane udubljenje koje se lagano vrati u prvobitni položaj, tijesto je spremno za rernu!
10. Razmutite lagano jaje sa šećerom i kistom premažite kroasane kad su spremni za pečenje. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 190°C oko 25 minuta, dok lijepo ne porumene.
11. Najbolje je ispeći ih prazne, a onda pečene napunite kremom ili pekmezom po želji (napunite slastičarsku špricu, napravite rupicu sa strane i utisnite punjenje).

IZVOR: COOLINARIKA.COM