Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Za glazuru:
Način pripreme:
Kora:
1. Bjelance odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjak sa preostalim šećerom. Dodati šam od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati gustin, brašno, mljevene orahe i polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papiromza pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore. Kore poprskati mješavinom mlijeka i ruma.
Fil I:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, vanil-šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promiješati. Pripremljenu smjesu kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i penasto umućeni margarin te umutiti mikserom.
Fil II:
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i pomiješati je sa mljevenim orasima.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade i naneti polovinu šlaga sa mljevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti sa margarinom i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana