Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Biskvit
2 jaja
250 g šećera
50 g margarina/maslaca
300 g oštrog brašna
200 ml mlijeka
1 kesica praška za pecivo
Krema
200 g margarina/maslaca
100 g čokolade za kuhanje
100 ml mlijeka
250 g šećera
Još
200 g kokosovog brašna
Priprema:
Biskvit
1. Pjenasto umutiti maslac, dodati jaja i sve fino umutiti uz postepeno dodavanje šećera.
2. U to dodati mlijeko, brašno i prašak za pecivo pa sve dobro sjediniti kako bi se dobila homogena smjesa.
3. U prethodno nauljen i brašnom posut pleh (18×32 cm) usuti smjesu, ravnomjerno je rasporediti i 2-3 puta s male visine baciti pleh kako bi masa ravnomerno narastala u toku pečenja.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 180º C dok ivice biskvita ne počnu da se odvajaju od pleha.
5. Pečeni biskvit isjeći na kockice željene veličine.
Krema
1. Na pari rastopiti maslac i čokoladu uz redovno miješanje.
2. Dodati šećer i mlijeko pa kuhati na pari dok se kristali šećera ne istope.
3. Kuhati uz redovno miješanje dok ne počne da lagano vri.
Finalni postupak
1. Isečen biskvit umakati u toplu kremu i odmah valjati u kokos.
2. Kolače redati na tacnu i ostaviti da se malo prosuše prije služenja, najbolje preko noći.
Savjet: Najpraktičnije je biskvit viljuškom umakati u čokoladni fil a zatim spuštati u tanjirić sa kokosovim brašnom i kašikom posipati kokos preko kolača.