Danski pužići

by | 31 Decembra, 2013

Britney Spears

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna tipa 400
  • 1 suhi kvasac
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 g margarina
  • prstohvat soli
  • 2 jajeta<

Za fil:

  • 150 g žutog šećera
  • 5 g cimeta
  • 125 g margarina

Za glazuru:

  • 100 g margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g krem sira
  • 100 ml karamel preliva
  • 50 g sjeckanih lješnjaka

Priprema:

Tijesto:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, suhi kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostali šećer, prstohvat soli, margarin i 2 jajeta te promiješati. Postepeno dodavati brašno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.

Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 1 cm. Premazati ga omekšalim margarinom i posuti mješavinom žutog šećera i cimeta pa pažljivo urolovati.
2. Dobijeni rolat isjeći na parčad.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane pužiće. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
4. Posebno pripremiti glazuru: umutiti margarin, krem sir i šećer u prahu.
5. Pečene pužiće izvaditi iz rerne i dok su još topli po njima rasporediti smjesu od sira. Na kraju ih preliti karamel prelivom i posuti sjeckanim lješnjacima.

Izvor: .lepotaizdravlje.rs/posaljirecept