Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Tijesto:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, suhi kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostali šećer, prstohvat soli, margarin i 2 jajeta te promiješati. Postepeno dodavati brašno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 1 cm. Premazati ga omekšalim margarinom i posuti mješavinom žutog šećera i cimeta pa pažljivo urolovati.
2. Dobijeni rolat isjeći na parčad.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane pužiće. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
4. Posebno pripremiti glazuru: umutiti margarin, krem sir i šećer u prahu.
5. Pečene pužiće izvaditi iz rerne i dok su još topli po njima rasporediti smjesu od sira. Na kraju ih preliti karamel prelivom i posuti sjeckanim lješnjacima.
Izvor: .lepotaizdravlje.rs/posaljirecept