Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Predivna kombinacija ukusa narandže, vanile i karamele u ovom kremastom desertu sigurno će vas omamiti. Lako ćete ga napraviti, izgleda prekrasno i jako je ukusan. Savršen za kraj večere s prijateljima.
Sastojci za kremu od vanile:
– 2 jaja (žumanjak)
– 50 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 dl šlaga
– 2 listića želatina
– 1 narandža – narendana korica i iscijeđen sok
Priprema kreme od vanile:
Stavite želatin u vodu da nabubri. Na pari istucite žumanjke sa šećerom. Maknite s vatre. Umutite šlag, narendajte koricu od narandže na sitne trakice. Vanilin šećer prokuhajte u soku od narandže i maknite s vatre. Sve zajedno izmiješajte i imate vanilin kremu.
Sastojci za kremu od karamele:
– 60 g šećera
– 1 dl slatke pavlake
Priprema kreme od karamele:
Stavite šećer u šerpu i miješajući ga zagrijavajte dok se ne počne topiti. Prestanite s miješanjem i pričekajte dok se sav šećer ne otopi… Šećer treba dobiti zlatno-žutu boju. Ne smije se prepržiti jer će biti gorak. Pavlaku sobne temperature ulijte u karamelizovani šećer, polako i lagano, te pripazite jer će prskati. Kuhajte sve na laganoj vatri i dodajte malo mlake vode, neprestano miješajući, dok se sav karamelizovani šećer ne istopi u pavlaku te postane kremast. Maknite s vatre, malo ohladite i u čaše za martini stavite red kreme od vanile pa red kreme od karamele. Uzmite kašičicu i malo promiješajte da se kreme isprepletu. Ukrasite s malo narendane narandžine korice i listom mente, po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs