Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Način pripreme:
1. Zagrijte pavlaku i dodajte maslac. Miješajte dok se ne otopi, a zatim dodajte bijelu čokoladu, iskidanu na komadiće ili upotrebite čips od čokolade. Uklonte smjesu s vatre i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite smjesu da se ohladi.
2. Rukom umutite žumanjca s pola količine šećera. Mikserom umutite bjelanjke s preostalim šećerom dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Odvojeno pomiješajte brašno sa zelenim čajem.
3. Ohlađenu smjesu čokolade dodajte žumanjcima i pažljivo miješajte dok ne postane glatka. Dodajte malo smjese umućenih bjelanjaka i lagano promiješajte. Zatim dodajte preostale bjelanjke. Na kraju dodajte brašno i promiješajte.
4. Duboki pravougaoni pleh zapečenje kolača premažite maslacem i prekrijte papirom, tako da ivice slobodno štrče. Sipajte smjesu. Kolač pecite jedan sat u već ugrijanoj rerni na 170 stepeni.
5. Nakon što izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se ohladi, a zatim pažljivo izvadite iz pleha. Pospite šećerom u prahu.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen