
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
1,5 kg malina
1,2 kg šećera
Priprema
1. Maline očistiti, oprati i ocijediti, pa tek onda izmjeriti 1,5 kg.
2. U veću šerpu stavljati red malina, a zatim red šećera. Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal. Voditi računa da posljednji bude sloj šećera.
3. Pokriti šerpu pamučnom krpom i ostaviti da prenoći kako bi maline pustile sok. Nije potrebno miješati.
4. Sutradan staviti na ringlu i kuhati na umjerenoj temperaturi 40 minuta. Povremeno skidati pjenu i protresti šerpu (ne miješati).
5. Sipati malo sirupa na tanjirić i povući kašikom. Ako ostaje bijeli trag, slatko je gotovo.
6. Skinuti pjenu, pa ostaviti da se ohladi.
7. Tegle oprati i osušiti. Slatko sipati u tegle, te ih ubaciti u hladnu rernu.
8. Uključiti rernu na 100°C i u njoj zagrijavati tegle sa slatkim 30 minuta.
9. Prije služenja slatko sipati u manju posudu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT