Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne biste da pustite korak, izađete iz kuće i odete do prodavnice. Opustite se, na brzinu možete napraviti nešto lijepo. Na primjer – domaću čokoladu. Za omiljeni slatkiš svih generacija potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju šta god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suho voće ili bademe, lješnike…
Sastojci:
100 g kakao putera
80 g gorkog kakao praha
1 puna kašika meda (dodajte više ako se plašite gorkog ukusa)
suho voće, orašasti plodovi, suha kora narandže i slično kao dodatak
Priprema:
Prije nego što krenete da pravite čokoladu obavite pripremu.
Spremite prvo odgovarajuće kalupe jer ćete morati sve brzo da radite kada napravite smjesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: sjeckane bademe, suhu koricu narandže, suho voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umiješati i u gotovu smjesu, ali ovako je svakako efektnije za oko. Puter otopite na pari tako što ćete šerpu sa malo vode staviti na ringlu, a preko nje staviti jednu vatrostalnu činiju u koju ćete staviti puter. Za nekoliko minuta će se puter otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja. Kada se puter otopi činiju sklonite sa vatre, pa u nju dodajte med i dobro izijmešajte žičanom mutilicom. Potrudite se, a jako je važno, da vam nikakva voda ne kapne u činiju jer može uporpastiti cijelu stvar. Znači obavezne su suhe ruke i suhi alati koje koristite! U smjesu meda i putera dodajte kakao prah i sve dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smesu. Sada tom smjesom zalijte kalupe, malo tresnite da se bolje rasporedi i to je to. Možete da ostavite na sobnoj temeparturi dok se ne ohladi, pa ubacite u frižider. Poslije pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete da je izvadite iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali ko će je držati u rukama, poješće se odmah, pišu na sajtu Stvar ukusa.
Foto: Guliver/Getty Images