Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
1 šolja očišćenih lješnika
2 kašike gorkog kakaoa
5 kašika meda
1 kašika ekstrakta vanilije
1 kašika ulja (maslinovo, od lješnika/oraha)
prstohvat soli (morska, himalajska)
Priprema:
1. Lješnike sipati u manji pleh i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko deset minuta, dok malo ne potamne i zamirišu. Izvaditi, presuti u krpu i preklopiti, pa dobro protljati kako bi otpala ljuska. Odvojiti kašiku lješnika i krupno iseckati.
2. U blenderu samljeti prohlađene lješnike, dok se ne dobije smjesa nalik pasti.
3. Zatim, dodati ostale sastojke i još jednom sjediniti sastojke. Na kraju, dodati krupno sjeckane lešnike i promiješati.
4. Izručiti u teglicu ili drugu staklenu posudu sa poklopcem i čuvati u frižideru.
Izvor: posaljirecept.rs