Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za glazuru:
Priprema:
1. Mikserom mutiti 300 g putera, vanil-šećer i 225 g šećera dok se ne dobije pjenasta masa. Dodati jaja, prašak za pecivo, brašno i 5 kašika mlijeka, pa umijesiti tijesto.
2. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva dijela, te u jedan dio dodati kakao i dobro izmiješati.
3. Pravougaonu tepsiju nauljiti, posuti brašnom, pa sipati svijetlo tijesto i poravnati. Preko njega nanijeti tamno tijesto sa kakaom.
4. Trešnje oprati i ravnomjerno rasporediti po tijestu. Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj rerni 35 minuta na 175 ºC dok ne porumeni.
5. Prah za puding pomiješati sa 50 g šećera i 1 dl mlijeka, a 4 dl mlijeka staviti u šerpu da se kuha. Umućenu masu sipati u ključalo mlijeko i kuhati kako bi se zgusnula. Gotov puding ostaviti da se ohladi.
6. Puter pjenasto umutiti i sjediniti s ohlađenim pudingom da bi se dobila kremasta masa.
7. Pripremljen krem premazati preko pečenog ohlađenog tijesta.
8. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko fila.
Izvor: Dobra hrana