Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
Za fil od sira:
Za fil od narandže:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te dobro izmiješati. Na kraju dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
3. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni.
Fil od sira:
Umutiti puter sa šećerom u prahu i vanil-šećerom pa dodati krem sir i dobro izmiješati.
Fil od narandže:
1. U šerpu sipati 6 dl soka od narandže, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom soku pa sipati u ključali sok. Nastaviti s kuhanjem na umjerenoj temperaturi neprestano miješajući dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od sira, zatim nanijeti prohlađeni fil od pudinga te poravnati i ostaviti da se ohladi.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila. Kada se kolač ohladi, isjeći na kocke željene veličine.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept