![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 130 g šećera muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 150 g mljevenih oraha, 1 kašiku brašna i promiješati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još 2 kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke i šećer i kuhati na pari miješajući sve dok se šećer ne otopi.
2. Zatim sipati mješavinu đusa i gustina i nastaviti sa kuhanjem dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom.
4. Šlag umutiti sa kiselom vodom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila a zatim nanijeti trećinu šlaga i preklopiti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom te završiti trećom korom i premazati je šlagom.
Izvor: Dobra hrana